Energie-investeringsaftrek (EIA)

De Energie-investeringsaftrek (EIA) is een fiscale regeling in Nederland die bedrijven in staat stelt om investeringen in energiebesparende maatregelen te subsidiëren. Dit geldt ook voor professionele koelingen, zoals koelkasten, vrieskasten en werkbanken die worden gebruikt in de horeca en andere bedrijfstakken.

De EIA is bedoeld om bedrijven te stimuleren om hun energieverbruik te verminderen en daarmee bij te dragen aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Door middel van de EIA kunnen bedrijven een deel van de investeringskosten van energiebesparende maatregelen terugkrijgen in de vorm van een belastingvermindering.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor de EIA moeten bedrijven aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moeten de professionele koelingen voldoen aan de eisen van de EIA-regeling. Ook moeten de koelingen gebruikt worden voor professioneel gebruik, bijvoorbeeld in een restaurant of bakkerij. Daarnaast zijn de volgende algemene voorwaarden ook van toepassing:

  • Het bedrag aan energie-investeringen is minimaal € 2.500 per machine.
  • De machine is niet eerder gebruikt. Tweedehands machines zijn niet inbegrepen in de regeling.
  • De machine(soort) staat op de Energielijst van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Om in aanmerking te komen voor de EIA-regeling zijn er ook productspecifieke voorwaarden voor je koelkast, vrieskast of gekoelde werkbank:

  • De koelkast, vrieskast of gekoelde werkbank heeft een maximale netto-inhoud van 1500 liter.
  • De koelkast, vrieskast of gekoelde werkbank werkt op een hallogeenvrij koudemiddel.
  • De koelkast, vrieskast of gekoelde werkbank is voorzien van een geforceerde ventilatie in de machine.
  • De koelkast, vrieskast of gekoelde werkbank heeft een afzonderlijk geplaatste, niet in de wanden ingebouwde verdamper.

Koelkasten of gekoelde werkbanken met het EcoDesign label A of hoger, zoals vastgelegd in de Verordening (EU) 2015/1094, voldoen aan de Energy Efficiency Indices. Bij vrieskasten met het EcoDesign label C, B, A of hoger voldoen aan deze voorwaarden. Voor meer informatie over de productspecifieke voorwaarden, bekijk de uitleg van het RVO en de energielijst. LET OP: Koelkasten, gekoelde werkbanken of vrieskasten die een directe verkoopfunctie hebben komen niet in aanmerking.

Ook voor drankenkoelers kan de ondernemer in aanmerking komen voor de EIA-regeling. Drankenkoelers dat geen koelmeubelen voor supermarkten zijn, en daarnaast over een energielabel D, C, B of A beschikken komen in aanmerking.

Rekenvoorbeeld

Een bedrijf investeert in een nieuwe professionele koeling met een aanschafprijs van € 12.000,-. Deze koeling voldoet aan de eisen van de EIA-regeling en is gekocht na 1 januari 2021. Het bedrijf wil de EIA aanvragen om een deel van de investeringskosten terug te krijgen in de vorm van een belastingvermindering.

Om een rekenvoorbeeld te maken, nemen we aan dat het bedrijf een investeringsbedrag van € 12.000 heeft uitgegeven aan een nieuwe professionele koeling. Het EIA-percentage voor de professionele koeling staat op 45,5%. Dit betekent dat het bedrijf 45,5% van de investeringskosten terugkrijgt in de vorm van een belastingvermindering.

De belastingvermindering bedraagt dus € 5.420,- (45,5% van € 12.000,-). Dit betekent dat het bedrijf € 6.580,- netto betaalt voor de professionele koeling (€ 12.000,- minus € 5.420,-).

Het bedrijf kan de belastingvermindering opnemen in de aangifte inkomstenbelasting of de vennootschapsbelasting, afhankelijk van de rechtsvorm van het bedrijf. Dit kan leiden tot een lagere belastingaanslag en dus een besparing op de belastingkosten. Voor meer informatie over de werking van de EIA, neem contact op met het RVO.

Aanvragen

Bedrijven kunnen de EIA aanvragen bij de Belastingdienst via een aanvraagformulier. Hierbij moeten ze aantonen dat ze voldoen aan de voorwaarden voor de EIA en dat ze de professionele koelingen hebben aangeschaft. De Belastingdienst beoordeelt de aanvraag en beslist vervolgens of de investering in aanmerking komt voor de EIA.

De EIA is een belangrijke fiscale regeling voor bedrijven die willen investeren in professionele koelingen. Het kan bedrijven helpen om hun energieverbruik te verminderen. Zo kunnen zij daarmee bijdragen aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen.

Heb je nog vragen over de EIA, de koelkasten, gekoelde werkbanken of vrieskasten die in aanmerking komen of een andere vraag? Wij helpen je graag verder. Neem gerust contact met ons op telefonisch of via mail. Daarnaast kan je ook ons contactformulier invullen!

*THEBO kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele onjuistheden m.b.t. de EIA-regeling en het in aanmerking ervoor komen. Neem contact op met uw accountant om zeker te weten dat u in aanmerking komt.

Over ons

THEBO is meer dan 30 jaar geleden begonnen als specialist in vleessnijmachines. Inmiddels is THEBO met duizenden klanten en diverse specialistische webshops, gericht op de horeca, een toonaangevende speler in Nederland en België. Ons team is goed opgeleid en zal er alles aan doen om je perfect te adviseren. We nodigen je uit om contact met ons op te nemen.
Laat ons je verbazen!